Vuokraus

Vuokralla asuminen on joillekin oma ja tietoinen valinta, ja joillekin toisille se taas saattaa olla pakon sanelema ratkaisu. Suomessa on perinteisesti pidetty omistusasumista halutuimpana asumismuotona toisin kuin monessa muussa maassa, joissa vuokra-asuminen on täysin normaalia ja yleisesti hyväksyttyä. Kummassakin asumismuodossa on puolensa, ja henkilön tilanteesta ja mieltymyksistä riippuen ne voidaan nähdä joko positiivisina tai negatiivisina. Erityisesti nuoremmille henkilöille, jotka eivät vielä välttämättä ole niin sanotusti juurtuneet tiettyyn paikkaan ja paikkakuntaan, vuokra-asuminen on ehdottomasti sopivin ratkaisu. Onhan asuntoa ja paikkakuntaa helppo vaihtaa, kun ei ole omistusasuntoa rasitteena. Vuokralla asuminen on myös hyvä tapa tutustua uuteen paikkakuntaan ennen päätöstä mahdollisen oman asunnon hankkimisesta. Näin voi tutustua kaikessa rauhassa paikkakunnan eri osiin ja ominaispiirteisiin ja selvittää itselleen, missä oikeasti haluaisi asua. Vuokralla asumisen etuna on tietysti myös se, etteivät rahat ole kiinni asunnossa, vaan ne voi halutessaan käyttää johonkin muuhun.

Ensimmäiseen omaan asuntoon

Ensimmäiseen-omaan-asuntoonKun nuori muuttaa pois kotoa vanhempien luota, on hänen ensimmäinen oma asuntonsa lähes aina vuokra asunto. Se saattaa olla soluhuone opiskelupaikkakunnalla, kaverin kanssa jaettu kimppakämppä tai kokonaan itselle vuokrattu pieni yksiö tai kaksio. Joka tapauksessa se on paikka, jossa nuori opettelee itsellisen elämän alkeita poissa vanhempien valvovan silmän alta. Toisilla se onnistuu hyvin ja joillain toisilla elämä taas saattaa mennä hieman villiksi, kun kukaan ei ole vahtimassa ja kertomassa miten pitäisi elää ja olla. Vuokrasopimus on kuitenkin pätevä dokumentti, jonka ehtoja tulee noudattaa. Vuokra ja muut kulut on maksettava ajallaan, että asumisoikeus kyseiseen asuntoon säilyy. Asunnosta on tietenkin pidettävä myös huolta ja mahdolliset viat tai puutteet tulee ilmoittaa heti niiden ilmaannuttua asunnosta riippuen joko omistajalle, huoltoliikkeelle tai esimerkiksi isännöitsijälle.

Useimmat ovat saaneet jo kotona perusopin kotitöiden tekemisestä, siivoamisesta, ruuanlaitosta ja pyykinpesusta. Omassa asunnossa huomaa nopeasti, että astiat eivät puhdistu itsekseen, jääkaapissa ei ole ruokaa, jos sitä ei sinne osta, tai puhtaita vaatteita ei löydy, jos ei niitä ole itse pessyt. Näitä jokapäiväisiä asioita nuori joutuu siis opettelemaan, kun hän vuokraa ensimmäisen oman asuntonsa. Omassa kodissa voi myös vapaasti päättää sisustuksesta, huonekaluista tai viherkasveista ja tehdä asunnosta itsensä näköisen, oikean oman kodin. Pikkuhiljaa kotityörutiinit ja omat tavat muodostuvat luonnolliseksi osaksi elämää ja kasvattavat nuorta kohti normaalia aikuisen elämää. Omasta taloudesta huolehtiminen niin kotitöiden kuin raha-asioidenkin osalta opettaa, kuinka elämässä selviää eteenpäin. Luonnollinen jatkumo on yleensä ensimmäisestä pienestä vuokra-asunnosta kohti suurempaa, ehkä paremmalla paikalla sijaitsevaa ja miellyttävämpää kotia kohti.

Vuokralla asuminen tuo vapautta

Vuokralla-asuminenVaikka Suomessa onkin perinteisesti suosittu omistusasumista, valitsevat monet nykyään tarkoituksella asumismuodokseen vuokra-asunnon. Kun rahat ja omaisuus eivät ole kiinni asunnossa, on mahdollista tehdä rahoillaan jotain muuta, sijoittaa ne parhaaksi katsomallaan tavalla tai käyttää asumisesta yli jäävät rahat vaikkapa harrastuksiin, matkusteluun tai johonkin muuhun itseään miellyttävään. Vuokra-asuntoa on myös helppo vaihtaa elämäntilanteen niin vaatiessa, olipa syynä sitten kasvava perhe, muutto toiselle paikkakunnalle tai muut muuttuneet tarpeet asunnon suhteen. On myös tapauksia, joissa useammankin sijoitusasunnon omistaja saattaa itse asua vuokralla omista asunnoistaan saamansa vuokratulon turvin. Vuokralla asumiseen on monia syitä, eivätkä ne aina tarkoita sitä, ettei asukkaalla olisi varaa ostaa omaa asuntoa.

Vuokralla voi asua myös esimerkiksi ulkomailla. Yhä useampi suomalainenkin haluaa pakoon Suomen kylmää ja pimeää talvea muuttaen talven ajaksi tai muutamaksi kuukaudeksi etelään olosuhteiden niin salliessa. Esimerkiksi Espanjan auringon alle suuntaa suuri joukko suomalaisia eläkeläisiä joka talvi joko omaan kakkosasuntoon tai vuokralle – kuka pitemmäksi, kuka lyhyemmäksi aikaa. Myös yhä useampi lapsiperhe muuttaa lämpimään ainakin tilapäisesti nykytekniikan salliessa etätöiden tekemisen vaikkapa rantatuolissa lekotellessa. Näissä tapauksissa asumisvaihtoehto on lähes aina vuokra-asunto, jos ulkomailla ei ole tarkoitus viettää loppuelämäänsä. Myös lomia vietetään usein vuokra-asunnoissa, antaahan se mahdollisuuden tutustua lähemmin paikalliseen kulttuuriin kuin hotellissa asuminen, mikä loppujen lopuksi on melko samanlaista maasta ja paikkakunnasta riippumatta. Vuokrattavien loma-asuntojen reilummat tilat, kunnolliset keittiöt ja tavanomaiset kodin mukavuudet antavat mahdollisuuden elää hetken verran kuin paikallinen, ja etenkin perheen kanssa matkustettaessa asunnon vuokraus tulee usein huomattavasti hotelliasumista edullisemmaksi.