Vene

Vene on laivaa pienempi vedessä kulkeva alus. Veneet jaetaan käyttövoimansa perusteella moottoriveneisiin, soutuveneisiin ja purjeveneisiin. Käytännössä pituudeltaan yli 24-metrisiä aluksia pidetään aina laivoina, sillä niiden kuljettamiseen vaaditaan aluksen päällikön eli merikapteenin tutkinto. Merikapteeneita valmistuu ammattikorkeakoulusta, kun taas veneenohjaajakurssilla voi saada valmiudet partioaluksen ohjaajaksi saaristoalueella.

Venetyypit Suomessa

Vene-SuomiSuomen venekanta jakaantuu seuraavasti: moottorittomat soutuveneet 260 000 kappaletta, kajakit ja kanootit 40 000 kappaletta, vesiskootterit 2 500 kappaletta, perämoottoriveneet (max 20 hv) 242 000 ja tehokkaammat perämoottoriveneet (yli 20 hv) 130 000 kappaletta. Venekantaan kuuluvat myös suositut sisäperämoottoriveneet, joita on 12 000 kappaletta, sisämoottoriveneitä 17 000 kappaletta, kevytpurjeveneitä 16 000 kappaletta, purjeveneitä on 14 500 kappaletta ja pienimpänä määränä tulevat mukaan moottoripurjehtijat, joita Suomessa on 3 500 kappaletta. vene vuokraus on kesäaikaan Suomessa myös hyvin suosittua.

Veneilijä tarvitsee myös laadukkaat venevarusteet, kuten pelastusliivit, ankkurin köysineen, äyskärin, tyhjennyspumpun, vaahto- tai jauhesammuttimen ja ensiapulaukun. Ensiapulaukun voi koota itse tai ostaa sen valmiina pakettina. Laukun pitää olla vesitiivis ja riittävän iso.

Veneiden jaottelu runkotyyppien mukaan

Venetyypit SuomessaUppoumarunkoinen vene eli perinteinen vene syrjäyttää aina oman painonsa verran vettä, jolloin sen runkonopeus sidotaan veneen pituuteen. Liukuvarunkoinen vene on venetyyppi, joka liukuu kirjaimellisesti veden päällä ja veneen pohja on usein terävä V-pohja, joka mahdollistaa ohjattavuuden sekä suurissa että hitaammissa nopeuksissa. Joidenkin veneiden runkotyyppi on puoliliukuva, joka tarkoittaa, että vaikka vene ei nouse täysin pystyliukuun, se voi kuitenkin ylittää runkonopeutensa selkeästi ilman tehon lisäystä.

Ympäristön suojelu on aina tärkeää, joten pesuvesi pitää veneissä johtaa puhdistusjärjestelmän läpi. Veneiden pohjien myrkkymaalit irtoavat kemikaaleja puhdistettaessa eivätkä valu ympäristöön. Kemikaalit voivat vaikuttaa koko ekosysteemiin kertyessään sekä kasveihin että vesieliöihin. Maaleista voi löytyä myös haitallisia tinayhdisteitä, vaikka niiden käyttö kiellettiin alle 25-metrisissä huviveneissä yli 20 vuotta sitten.